SCROOGE!
GEEN CHRISTMAS CAROL


Komende maanden staat Toneelgroep Het Volk voor een nieuwe uitdaging: SCROOGE! NOT A CHRISTMAS CAROL, een kerstvoorstelling in samenwerking met de Haarlemse stadsschouwburg, een heuse familievoorstelling. De Haarlemse schouwburg viert bovendien dit jaar zijn honderdste verjaardag, dus dubbel feest!

De eerste artistieke besprekingen vinden vanaf september plaats met acteurs, professioneel en amateur, tekstbewerker Don Duijns, regisseur Javier López Pinón, vormgever Rieks Swarte, productiemedewerkers, technici, kledingontwerpers en musici.

De setting is geen gebruikelijke CHRISTMAS CAROL. De Haarlemse schouwburg wordt omgetoverd tot de Harlem Variety Hall. In deze versie van SCROOGE gaan de makers terug naar de Victoriaanse tijd. Hoewel alles er romantisch uitziet, is niets wat het lijkt. Naast het amusement dat een kerstvoorstelling in de regel biedt, is er tevens het aspect van schrijnende wanhoop en sociale armoede in het overbevolkte Londen uit die dagen. De grote verschillen tussen arm en rijk krijgen een stevig accent in de voorstelling.

Kruijver & Bunschoten spelen de hoofdrollen en de voorstelling wordt vormgegeven naar een concept van de Haarlemse theatermaker Rieks Swarte. Zijn werk staat bekend om zijn beeldende kracht en het samenspel tussen acteurs en objecten. Toneelschrijver Don Duijns maakt speciaal voor deze jubileumproductie een nieuwe bewerking van Dickens’ tekst.

De muzikale leiding is in handen van Hans Thissen. (Thissen speelde in HET VOLK IN DOTHAN de alcoholische docent Kampschuur) Samen met de musici van OCOBAR vormen zij de kern van het muzikale ensemble, aangevuld met enkele amateurmuzikanten.

SCROOGE! NOT A CHRISTMAS CAROL wordt een heerlijke voorstelling voor jong en oud vol variété en is te zien van 18 december 2018 tot en met 6 januari 2019 in de stadsschouwburg te Haarlem.

Reserveren kan reeds via:
www.theater-haarlem.nl/scrooge

 

Het vermoeden van Poincaré

 

HET VERMOEDEN VAN POINCARĒ  is de enigszins cryptische, merkwaardige titel van de productie die Toneelgroep Het Volk in maart 2019 op het repertoire zet. Henri Poincaré was een wiskundige die een belangwekkende, maar voor de leek totaal onbegrijpelijke mathematische stelling poneerde. Onbewijsbaar (destijds), gebaseerd op vermoedens. Dit gegeven inspireerde Kruijver & Bunschoten om een tekst te schrijven voor een absurdistische conversatie tussen twee wereldvreemde personages die in een ingesneeuwde blokhut in het hooggebergte moeite doen elkaar eens wat beter te leren kennen.
In de beperkte ruimte van hun onderkomen zijn ze gedwongen de tijd met elkaar door te brengen. Teksten uit oude voorstellingen van Het Volk komen en passant voorbij, poëzie, zang en projecties. In HET VERMOEDEN VAN POINCARĒ  wordt veel gepraat, maar……waar gaat het eigenlijk over? Zeker is dat niets zeker is. Het zijn slechts vermoedens.


Deze voorstelling wordt geregisseerd door Michael Helmerhorst. Kruijver, Bunschoten en Helmerhorst kennen elkaar uit een ver verleden. (Technische Theatergroep Perspekt) Ook regisseerde Helmerhorst in 2009 DE OPPORTUNIST, een voorstelling van Het Volk over ‘tooneel’ in Nederland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Helmerhorst werkt tevens regelmatig samen met Vis à Vis.


(zie de speellijst)