De Bezoeking


 

DE BEZOEKING
(zingend naar het einde)

De patiënten Roest (Wigbolt Kruijver) en Harderwijk (Bert Bunschoten) worden in het sanatorium aanvankelijk alleen bezocht door de moeder van Harderwijk (Minke Kruijver) en de uit Nagorno Karabach afkomstige schoonmaakster (Karlijn Kruijver). Naarmate hun levenseinde nadert worden de herinneringen aan de muziekwereld waarin zij beiden werkzaam waren steeds heviger en koortsiger. Harderwijk was operadirigent en Roest maakte als amateurzanger Mario Rostero furore in buurthuizen en bij braderieën met als enige repertoire het beroemde drinklied uit de opera La Traviata van Verdi.
In DE BEZOEKING graven Roest en Harderwijk diep in elkaars geheugen, waarbij het accent steeds vaker komt te liggen op Verdi’s meesterwerk. Figuren uit genoemde opera passeren de revue en geleidelijk beginnen werkelijkheid en fantasie door elkaar te lopen. Roest en Harderwijk en de vrouwelijke bezoekers gaan zo zeer op in het herbeleven van het verhaal van La Traviata dat zij de greep op de realiteit uit het oog verliezen. Zo kan het gebeuren dat in hun beleving het sanatorium plotsklaps verandert in een feestzaal of casino en de toeschouwer in een hartstochtelijke operascène terecht blijkt gekomen. Het plotseling hervonden enthousiasme van Roest en Harderwijk zorgt voor hilarische en ontroerende momenten en mondt tenslotte uit in een operawaardige apotheose waarmee beide patiënten zingend de laatste acte inluiden.

Acteurs: Bert Bunschoten, Karlijn Kruijver, Minke Kruijver en Wigbolt Kruijver
Concept: Minke Kruijver en Steef de Jong
Tekst en liedjes: Minke Kruijver
Muziek: Minke Kruijver en Steef de Jong
Regie: Minke Kruijver
Vormgeving: Steef de Jong, Jan Heijer en Ernie Kruijver
Lichtontwerp: Ed van Liemt
Techniek: Hans van Leuven

De Bezoeking is de laatste reisvoorstelling van toneelgroep Het Volk en is in de Toneelschuur te zien van 5 t/m 15 februari (beh zo en ma).
Daarna volgt een tournee door het land: zie www.toneelgroephetvolk.nl

In februari 2019 ging “DE BEZOEKING”, de laatste voorstelling van Toneelgroep Het Volk in première. Na 45 jaar noeste arbeid leek het de oprichters Bunschoten en Kruijver een goed idee om met een mooie afscheidstournee een punt achter hun carrière te zetten en de spreekwoordelijke winkeldeur definitief te sluiten.

Minke Kruijver (dochter van), tekende voor een prachtig scenario, waarin het wel en wee van twee sanatoriumpatienten op ingenieuze wijze  verweven werd met de verhaallijn van de opera La Traviata van Verdi.  Helaas gooide de coronapandemie roet in het eten. Nadat het gezelschap twee voorstellingen in Brabant gespeeld had, bleek het complete tableau de la troupe het virus opgedaan te hebben en tegelijkertijd werd het ganse land in een lockdown gedompeld. Van spelen en afscheid nemen is het nadien helaas niet meer gekomen. De voorstelling werd nog slechts een enkele keer opgevoerd, tot groot verdriet van theaters, van publiek en van spelers.

Maar om zomaar geruisloos van het toneel te verdwijnen, dat wil Het Volk zijn publiek niet aandoen. Derhalve is besloten om “DE BEZOEKING” maar even in de ijskast te zetten om, als de coronastorm is gaan liggen, op feestelijke wijze alsnog afscheid te nemen van al die theaters en van al dat publiek dat het gezelschap jarenlang zo trouw is gebleven.

Hopelijk gaat dienaangaande in 2022 het zonnetje weer een beetje schijnen.